CLARIAH verwelkomt vijftien research en teaching fellows

Maar liefst 15 nieuwe fellows zullen komend jaar CLARIAH-tools en -datasets inzetten en doorontwikkelen binnen hun onderzoek en onderwijs.

Door: Sebastiaan Fluitsma

Uit de CLARIAH Fellowship Call 2021 zijn 15 aanvragen gehonoreerd. Het gaat om 8 research fellows en 7 teaching fellows, verdeeld over de domeinen Taalkunde, Mediastudies en Sociaaleconomische Geschiedenis. Het doel van de CLARIAH Fellowships is tweeledig. Enerzijds wordt het gebruik van al ontwikkelde digitale tools, datasets en infrastructuur gestimuleerd. Anderzijds kunnen via dat gebruik de concrete ervaringen ermee binnen onderzoek en onderwijs worden verzameld. Hiermee kunnen de digitale resources, het ondersteunend materiaal en de manier waarop CLARIAH ze aanbiedt, verder worden verbeterd.

CLARIAH stimuleert met het Fellowships het gebruik van digitale tools, datasets en infrastructuur en verzamelt hiermee concrete ervaringen binnen onderzoek en onderwijs. Credits: foto StartupStockPhotos via Pixabay

Research fellows

In de research fellowships voeren de onderzoekers een klein project uit op basis van een expliciete onderzoeksvraag met behulp van bestaande CLARIAH-data en/of -software. Deze onderzoeksprojecten leveren uiteindelijk op: een onderzoeksartikel, een presentatie op een conferentie of workshop, een lijst met vereisten rond de gebruikte resource (zoals gebruikersbehoeften, wensenlijst, bugs) en een webtekst waarin de gebruikte methode en aanpak worden uit­gelegd, gericht op een specifieke gebruikersgroep.

Teaching fellows 

In de teaching fellowships gebruikt een docent aan een Nederlandse universiteit CLARIAH-data en/of -software in een bachelor-, master of research mastercursus, voor een specifieke categorie studenten. Bijvoorbeeld een groep met gelijke achtergrondkennis. De onderwijsprojecten leveren uiteindelijk op: educatief materiaal en een videocollege die aangeboden kunnen worden in het CLARIAH-resources­portal ‘Ineo’ (verwachte livegang eind 2021), een lijst van vereisten (zoals gebruikersbehoeften, wensenlijst, bugs) en een blogpost over hoe de studenten het project hebben ervaren. Het educatieve materiaal bestaat uit een gedetailleerde en geïllustreerde set gebruikersinstructies met daarbij, waar mogelijk, aanvullende materialen zoals oefeningen en trainingsbestanden.

De nieuwe CLARIAH-fellows zijn inmiddels bijna allemaal gestart. Op clariah.nl en via de CLARIAH-nieuwsbrief verschijnen regelmatig updates. 

clariah.nl/fellowships