Gehoord en Bijgewoond: SHARE Netherlands User Conference
Foto credits: Laura Thome via Unsplash

Tijdens de SHARE Netherlands User Conference van 25 juni stond het gebruik van data uit de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe centraal. SHARE is de grootste Europese panelstudie in de sociale wetenschappen. Doordat de dataverzameling al bijna twintig jaar loopt, biedt het waardevolle longitudinale data over het leven en de gezondheid van Europeanen ouder dan 50 jaar. 

De Nederlandse tak van SHARE organiseerde deze gebruikersconferentie, met het doel gebruikers bij elkaar te brengen en onderzoeksresultaten uit te wisselen. Adriaan Kalwij, teamleider van SHARE Netherlands, zat de online conferentie voor. 

De eerste helft van de bijeenkomst richtte zich op recent uitgevoerd onderzoek. Zo presenteerde Yuri Pettinicchi (Max Planck Institute) over de kennis die ouderen hebben over hun toekomstige pensioen. Nikos Theodoropoulos (University of Cyprus) liet zien hoe de arbeidsparticipatie van een persoon beïnvloed wordt door de afname van de gezondheid van diens partner. Judith Bom (Erasmus Universiteit Rotterdam) liet zien hoe vaak en hoe snel ouderen worden opgenomen in verzorgingstehuizen in Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten. 

Het laatste deel van de conferentie richtte zich op actuele ontwikkelingen en dataverzamelingen. Tijdens de COVID-pandemie heeft SHARE veel data verzameld over de invloed van deze gezondheidscrisis op het welzijn van ouderen. Zijn mensen eenzamer dan voor de pandemie, hebben zij vaker last van depressieve gevoelens? En in hoeverre beïnvloedde de pandemie familierelaties? Juist omdat SHARE al veel data heeft van voor de pandemie, is het goed te zien op welke manieren de coronacrisis het leven van ouderen heeft beïnvloed. Tijdens de conferentie presenteerde Johanna Bristle (Max Planck Institute) de eerste resultaten van de SHARE Corona Survey.

share-project.org