Op 3 november jl. vond de ODISSEI Conference for Social Science in the Netherlands 2022 plaats. De conferentie was een perfect platform voor iedereen met een interesse in computationele sociale wetenschappen om te leren, delen en netwerken. Het evenement vond plaats in de Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Door: Thomas Groen

Voor deze editie van de ODISSEI Conference was de opzet wat anders dan in eerdere jaren. Dit jaar schreef ODISSEI een Call for Papers uit waar onderzoekers een abstract konden aanmelden waarna een selectie werd uitgenodigd het op de conferentie te presenteren. Er werden twee keynotelezingen gegeven door vooraanstaande inter­nationale wetenschappers uit het onderzoeksveld: Professor Frauke Kreuter (University of Maryland, University of Munich) en Professor Matthew J. Salganik (Princeton University). Daarnaast werden er in vijf verschillende zalen parallelsessies gehouden, waar elke sessie een eigen thema had. Deze liepen uiteen van methodologische onderwerpen als Methods for Computational Social Science en Stimulating Respondent Participation tot aan COVID-gerelateerde onderwerpen als The Social Impact of Covid en Learning from the Pandemic. Onderzoekers met verschillende achtergronden presenteerden hun werk in relatie tot de thema’s. Hierbij was er voor de deelnemers, die vanuit het hele land naar Utrecht waren gereisd, ruimte om vragen te stellen. Tijdens de lunch was er een tiental onderzoekers dat aan de hand van posterpresentaties hun onderzoek deelde. 

Naast de inhoudelijke sessies was er natuurlijk ook tijd en ruimte voor netwerkgelegenheden. De koffiepauzes, vegetarische lunch en drukbezochte borrel werden gebruikt om mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en plannen te maken. 

De twee keynotepresentaties en de parallelsessies in de grote zaal zijn online terug te kijken via de website van ODISSEI. Hier is ook het gehele conferentieprogramma te vinden.

Credits: MG Fotografie – Michel Groen