Sinds 2017 organiseert DARIAH ERIC jaarlijks een community bijeenkomst. Het DARIAH coördinatieteam van DANS organiseert dit event met trots. Het event is uniek omdat het de deelnemende landen en instellingen, de DARIAH bestuursorganen en werkgroepen een forum biedt om elkaar te ontmoeten. Daarnaast is er ruimte om elkaar te informeren over de voortgang in het onderzoek en de ontwikkeling van de onderzoeksinfrastructuur in het conferentiegedeelte.

In de laatste jaren is het conferentiegedeelte steeds groter geworden en heeft het zijn eigen plek ingenomen in de grotere groep van conferenties op het gebied van de Digital Humanities. Verschillende partners worden bijelkaar gebracht zoals musea, bibliotheken, archieven en instellingen die materialen beschikbaar stellen maar ook datacenters en onderzoeksengineers komen samen in het ontwikkelende onderzoeksveld van de Digital Humanities.

Het DARIAH event vond in juni plaats in Hongarije en telde ruim 200 deelnemers uit meer dan 30 landen. Met het onderwerp ‘Cultural Heritage Data as Humanities Research Data?’ was het event gericht op cultureel erfgoed data en werd een nieuwe trend weergegeven in de traditionele samenwerking tussen de Digital Humanities gemeenschap en de GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums) gemeenschap. De omvang van de conferentie onderstreept de uitgesproken steun van de gemeenschap in het hele DARIAH-netwerk, terwijl het ook steeds aantrekkelijker wordt voor onderzoekers die nog niet actief zijn in DARIAH, om zo potentiële gebruikers en toekomstige makers van de infrastructuur aan te trekken. Zo trekt is het evenement een springplank voor potentiële gebruikers en makers van de infrastructuur van de toekomst.

Nicole Emmenegger en Nils Arlinghaus van het Nederlandse Thematic Digital Competence Centre for the Social Sciences and Humanities (TDCC-SSH) bezochten het DARIAH event: “De conferentie was inspirerend en heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven. We hebben veel nieuwe mensen ontmoet en inspiratie gehaald uit de presentaties en discussies. Het was een mooie manier om de gemeenschap te leren kennen!” Een korte film van het 2023 evenement is beschikbaar op YouTube.
https://www.dariah.eu/