Hier zijn de leeuwen

Het kollektief Hic Sunt Leones maakt toepassingen die de digitale infrastructuur voor ons cultureel erfgoed versterken.

Geografische eenheden, zoals gemeenten, veranderen van naam en omvang in de loop der tijd. In 1921, bijvoorbeeld, gingen 10 buurgemeentes op in de stad Amsterdam. De mensen van Hic Sunt Leones, ICT-zelfstandigen met een belangstelling voor cultureel erfgoed, maken de bronnen waarop deze informatie is gebaseerd, toegankelijk.

27.000 plaatsnaamvarianten

Zo biedt het kollektief met de website histopo.nl van meer dan 27.000 plaatsnaamvarianten de link naar de juiste plaats. De basis van dit systeem wordt gevormd door een aantal bronnen zoals het Repertorium van Nederlandse gemeenten (vanaf 1812) en de hieraan gerelateerde shape files die de coördinaten bevatten van gemeentegrenzen. Daarnaast zijn er andere bestanden opgenomen, bijvoorbeeld een overzicht van ‘verdwenen dorpen’ en plaatsnamen die opgenomen zijn in militieregisters.


2 van de 24 ‘Heikant’-en in Nederland: als dorp, buurtschap of woonwijk, gevonden via histopo.nl bron: googlemaps

Koppelen aan andere bronnen

Bestanden met plaatsnamen, codes en coördinaten bestonden dus al langer, maar het kollektief heeft deze bestaande bronnen robuust, gebruiksvriendelijk en flexibel beschikbaar gesteld. Robuust, omdat elke geografische eenheid een duurzame codering heeft die gekoppeld kan worden aan externe bronnen. Gebruiksvriendelijk, omdat gemeentegeschiedenis.nl een prima gedocumenteerde website is. Met slechts een plaatsnaam of code (zelfs een postcode) is direct een overzicht beschikbaar van de geschiedenis van deze gemeente, alsmede een kaartje met daarop de grenzen van het gebied in een bepaald jaar. Flexibel, omdat informatie (zoals bijvoorbeeld alle plaatsen die eindigen op ‘beek’ door middel van een API (Application Programming Interface) toegankelijk is voor ontwikkelaars. Bovendien ondersteunt de API verschillende uitvoerformaten, zodat optimale verdere verwerking mogelijk is.

Het bezoeken waard

De activiteiten van het kollektief maken historisch-geografische informatie toegankelijk voor een brede groep. Van de onderzoeker die data wil koppelen aan een geografische eenheid tot de liefhebber die genealogische gegevens in de tijd wil plaatsen, de website is een bezoek waard.

Kijk voor meer informatie op de website van Hic Sunt Leones: hicsuntleones.nl