600 professionals delen kennis in COVID-19 werkgroep

De COVID-19 pandemie bewijst eens te meer dat het delen van onderzoeksgegevens noodzakelijk is. De Europese Commissie vroeg de Research Data Alliance (RDA) om hier aanbevelingen en richtlijnen voor op te stellen. 

Eind maart ontving de RDA een rechtstreeks verzoek van de Europese Commissie om deze richtlijnen op te stellen. Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS, co-chair van de RDA Council en medevoorzitter van de COVID-19 werkgroep: “Meer dan zeshonderd dataprofessionals en domeinexperts van over de hele wereld meldden zich aan. Onder de paraplu van de RDA hebben ze een uitgebreide reeks gedetailleerde richtlijnen voor onderzoekers en datastewards opgesteld in combinatie met meer algemene aanbevelingen voor beleidsmakers en financiers van onderzoek.” 

Deze infographic behandelt de hoofdlijn van de uitdagingen en aanbevelingen van de COVID-19 werkgroep. Credits: RDA

Eind juli publiceerde de RDA de definitieve versie voor vier COVID-19 gerelateerde onderzoeksgebieden: klinisch onderzoek, omics, epidemiologie en sociale wetenschappen. Ook wordt er in het document uitgebreid aandacht besteed aan een viertal overkoepelende thema’s: juridische en ethische aspecten, onderzoeksoftware, gemeenschapsparticipatie en gegevens van oorspronkelijke bewoners. Daarnaast is er een zeer uitgebreide, ondersteunende Zotero library opgezet waarin alle onderliggende bronnen en referenties zijn opgenomen. Een infographic biedt een overzicht op hoofdlijnen van de uitdagingen en aanbevelingen. 

www.rd-alliance.org/value-rda-covid-19-0