CoronaWhy bestrijdt virus met AI

1.300 vrijwilligers sloten zich aan bij CoronaWhy, een initiatief om de medische gemeenschap te helpen bij het ontsluiten van informatie over COVID-19.

Eén van de vrijwilligers is Slava Tykhonov, senior informatiekundige bij DANS. Hij licht toe: “Met Kunstmatige Intelligentie (AI) maken we met CoronaWhy honderdduizenden wetenschappelijke artikelen over de familie van coronavirussen, van decennia terug tot zeer recent, doorzoekbaar. We gebruiken verschillende medische classificaties om met Natural Language Processing de metadata van de artikelen te verrijken. Daarnaast werken we aan het linken van artikelen aan specifieke onderzoeksvragen. Deep Learning gebruiken we om de affiliaties van alle auteurs te herkennen en een database te maken met Global Research Identifiers, Geonames en dergelijke.” 

Juiste plek

Artur Kiulian, een AI-onderzoeker uit Los Angeles, is de initiatiefnemer achter CoronaWhy. Hij realiseerde zich dat medische onderzoekscentra overspoeld worden door beschikbare data en informatie, en steun zouden kunnen gebruiken van AI. Ruim 1.300 specialisten op het gebied van AI en data science van over de hele wereld sloten zich bij hem aan. Samen helpen zij de medische gemeenschap om de analyse van beschikbare gegevens die relevant zijn voor de COVID-19-uitbraak te verbeteren en te zorgen dat bevindingen terechtkomen bij degenen die ze nodig hebben.

coronawhy.org