Infra4NextGen brengt Europese initiatieven samen

Sociaalwetenschappelijke onderzoeksinfrastructuren in Europa beschikken over een schat aan gegevens die relevant beleidsmakers en onderzoekers. Deze gegevens zijn echter momenteel verspreid en soms lastig toegankelijk. Een nieuw project (Infra4NextGen, gefinancierd door de Europese Commissie) brengt de belangrijkste sociaalwetenschappelijke initiatieven van Europa samen. De resultaten hiervan zullen van nut zijn voor zowel beleidsmakers als academici.

Tijdens het 4-jarige project Infra4NextGen worden de uitkomsten van belangrijke sociaalwetenschappelijke onderzoek infrastructuren samengebracht. Infra4NextGen zal bestaande onderzoeksdiensten een nieuwe bestemming geven en aanpassen ter ondersteuning van de vijf thema’s van het NextGenerationEU programma. Deze thema’s zijn (1) Ga voor groen, (2) Digitaal, (3) Gezond, (4) Sterk en (5) Gelijk. Hiermee streeft NextGenerationEU ernaar dat Europa een groenere, veerkrachtigere en meer digitale toekomst opbouwt.

Organisatie en samenwerking

Het project wordt gecoördineerd door het European Social Survey European Research Infrastructure Consortium (ESS ERIC). In het kernteam zitten CESSDA ERIC, de European Values Study (EVS) en het Gender and Generations Programme (GGP).

In het reeds bestaande CROss-National Online Survey (CRONOS) Panel worden data verzameld en vragen gesteld over de NextGenEU-thema’s. Dit panel zal voor de eerste keer met de DataCTRL tooling, ontwikkeld door Centerdata, worden gehost. Zo zal Centerdata de vragenlijsten programmeren, worden de panels van de verschillende Europese landen beheerd met de Survey CTRL tool en verwerken we de data.

Dataportaal

Geharmoniseerde en samengevoegde uittreksels uit bestaande datasets, zullen worden geproduceerd door GESIS – Leibniz Instituut voor Sociale Wetenschappen (vertegenwoordiger van CESSDA ERIC), om hiermee de last voor analisten te verminderen en de steekproefomvang te vergroten. De bestaande data uit deze onderzoeken worden vervolgens geanalyseerd en samengevat in een reeks beleidsrelevante tabellen en visualisaties met commentaar. Deze zullen worden gepresenteerd op een speciaal onlineportaal.

Deze initiële analyse zal later in het project worden aangevuld met nieuwe data die over elk onderwerp worden verzameld via het online CRONOS-webpanel. Dit zal gebeuren in vijf fases in elf landen; Oostenrijk, België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Portugal, Slovenië, Zweden en Groot-Brittannië. De weging van de panelgegevens zal worden uitgevoerd door het Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek van de Universiteit van Essex (vertegenwoordiger van ESS ERIC).

Nieuwe data over elk NextGenEU-thema zullen worden verzameld en snel beschikbaar worden gesteld via het gevestigde CROss-National Online Survey (CRONOS) Panel. Dit panel wordt beheerd door Centerdata. Sikt – Noors agentschap voor gedeelde diensten in onderwijs en onderzoek (vertegenwoordiger van ESS ERIC) zal ervoor zorgen dat de CRONOS-data worden verwerkt en gemakkelijk toegankelijk zijn voor de onderzoeksgemeenschap via een speciaal dataportaal met alle data georganiseerd per NextGenerationEU-thema.

Meer lezen hierover?

Voor meer informatie over Infra4NextGen, zie: https://www.centerdata.nl/actueel/nieuw-project-infra4nextgen en https://next-generation-eu.europa.eu